over Cristina

Cristina Villalba Lázaro is geboren in Madrid en getogen op het Spaanse eiland Mallorca. Met de bagage van haar vaders’ creativiteit al in haar genen, had ze eind vorig eeuw het geluk in het atelier te belanden van Alceu Ribeiro, in het centrum van Palma de Mallorca. Als voormalig leerling van de Uruguaanse kunstenaar én pionier Torres García zorgde Ribeiro voor de kennis, inspiratie en het zelfvertrouwen dat vandaag de dag de basis vormt van Cristina’s werk. En tevens de veelzijdigheid verklaart die haar portfolio kenmerkt.

Inmiddels werkt Cristina Villalba vanaf 2005 zelfstandig vanuit Nederland. In haar atelier werkt de kunstenares onverminderd gepassioneerd door aan de ontwikkeling van haar gevarieerde portfolio. Waarbij ze zelf haar grootste criticus is, met een gezonde drang naar perfectie.

Hoewel haar werk vooral modern en experimenteel is, met aanvankelijk veel aandacht en interesse voor constructivisme, kent haar oeuvre ook bijzondere portretschilderijen. Inmiddels is haar portfolio uitgebreid met opvallende schilderijen, die gekenmerkt worden door uitbundigheid in kleur en formaat. Immer zoekend naar balans, evenwicht en “ritme”. En altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Hoewel Cristina haar inspiratie en creativiteit optimaal kan uitleven in haar eigen producties, werkt ze ook met veel genoegen aan opdrachten.

De gedachte achter het werk

De gedachte achter het werk dat Cristina Villalba de laatste jaren maakt is de overtuiging dat producten en materialen op meerdere manieren en voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt of hergebruikt. Ongelimiteerd. Als je maar lang genoeg nadenkt en experimenteert. Geheel passend in de huidige tijdgeest.

Deze gedachte heeft inmiddels geleid tot kunstwerken, waarin de meest uiteenlopende materialen en producten zijn gebruikt. Sinds 2011 focust Cristina zich op het gebruik van aluminium cups en de toepassing van verschillende soorten papier in haar werk.

Inmiddels heeft zij hiermee een breed en zeer kleurrijk portfolio opgebouwd van kleinere en grotere kunstwerken. Hiermee kan de kunstliefhebber eventueel zelf zijn eigen mini-collectie samenstellen. Bijvoorbeeld door enkele vergelijkbare formaten met verschillende kleuren te selecteren of juist te kiezen uit verschillende formaten van dezelfde kleur. Of een combinatie van beide…

Fotografie

Ik heb veel materiaal en kleurkennis opgedaan door jaren zowel twee- als drie-dimensionaal te werken.

Ik ben geboeid door de effecten van kleur en materiaal en van de diepte en kracht die met name het drie-dimensionale werk kan uitstralen. De uitdaging om dit ook in het platte vlak te kunnen maken heeft geresulteerd in deze serie.

Het zijn afdrukken van pure foto’s dus zonder digitale bewerking.

Haar nieuwste werk is een combinatie van verschillende disciplines. Zij combineert hierbij schilderkunst met fotografie en completeert dit door een ontwerp van materialen zoals kunststof, steen en glas. Deze materialen worden pas één geheel als dit bewerkt wordt met vloeibaar hars. De serie heet “Estratos” (vertaling: “lagen”). Verder lezen ….ga maar naar Mixed media.

Cristina is lid van twee kunstenaarsverenigingen, te weten:

  • Kunstenaarsvereniging VAK (Vereniging Amstelland Kunst), penningmeester (2016-2018) en bestuur lid vanaf 2016.
  • Vereniging van beeldende kunstenaars uit de Balearen AAVIB (associació d’artistes visuals de les illes balears). t/m 2017.